jako dotčený správní úřad
vydáváme stanoviska sloužící jako podklad
pro rozhodování ve věcech upravených zvláštními právními předpisy, zvláště řízení vedeném dle zákona č. 183/2006 Sb,
o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon) :
- posuzujeme projektové dokumentace pro územní a stavební řízení - u nových staveb, tak i při rekonstrukcích a změně účelu užívání staveb (např. ke stavbám provozoven stravovacích služeb, potravinářských prodejen a výroben, prodejních stánků)
- účastníme se procesu uvádění staveb do provozu (vydáváme stanoviska ke kolaudačnímu souhlasu, k vyhodnocení zkušebního provozu apod.)
- účastníme se jednání svolaných stavebními úřady a dalšími dotčenými orgány státní správy (místní šetření, veřejné projednání záměru v rámci územního řízení apod.)
- vydáváme souhlas s uzavřením veřejnoprávních smluv (např. o umístění stavby či o provedení stavby)
provádíme v souladu s nařízením Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 882/2004 o úředních kontrolách, zákonem č. 255/2012 Sb., o kontrole
(kontrolní řád), zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů.
1. Hygiena výživy – kontrola dodržování povinností stanovených přímo použitelnými předpisy Evropského společenství,zákonem č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví
ve znění pozdějších předpisů, zákonem č. 110/1997 Sb., o potravinách ve znění pozdějších předpisů, zákonem č. 634/1992 Sb. o ochraně spotřebitele, ve znění pozdějších předpisů
a zákonem č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, ve znění pozdějších předpisů. Dozor provádíme v následujících typech zařízení :
- zařízení provozované v rámci hostinské živnosti – restaurační zařízení všech typů (restaurace, hotely, penziony, kavárny, cukrárny, pivnice - hospody, bistra, bufety apod.), podávání občerstvení
- stravování zaměstnanců (závodní kuchyně, výdejny, kantýny), v menzách a vysokoškolských zařízeních, stravování ve věznicích
- v rámci zdravotnických a sociálních služeb a lázeňské péče
Ve výše uvedených zařízeních odebíráme vzorky potravin a pokrmů k laboratornímu vyšetření.
2. Alimentární onemocnění – v potravinářských provozech provádíme šetření příčin možného poškození nebo ohrožení zdraví a zamezení šíření infekčního onemocnění ev. jiného poškození zdraví z potravin a nařizujeme příslušná opatření.
3. Spolupracujeme s dalšími orgány dozoru nad bezpečností potravin – Státní zemědělská a potravinářská inspekce a Státní veterinární správa v intencích zákona č. 110/1997 Sb.,
o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů.
4. Řešíme podněty v rámci dozorovaných činností.
Zkoušky ze znalosti hub
RAPID ALERT SYSTEM – zajišťování úkolů vyplývajících ze systému rychlého varování členských států EU upozorňující na rizika z hlediska zdraví a bezpečnosti spotřebitele.
Potraviny a krmiva – varovný systém RASFF (RAPID ALERT SYSTEM FOR FOOD AND FEED).
E-mail :
hv@khsbrno.cz