Časté dotazy



Hygiena výživy

Postup při zřizování "nové" provozovny potravinářského charakteru
Prostor, ve kterém budete realizovat provoz potravinářského podniku, musí být zkolaudován pro daný účel. Pro ověření aktuálního účelu užívání se vždy obraťte na místně příslušný stavební úřad. Jestliže provozovna nebude zkolaudována pro tento účel, budete muset žádat o vydání závazného stanoviska na krajské hygienické stanici (žádost). Vyplněnou žádost doručíte společně s projektovou dokumentací na podatelnu.

Projektová dokumentace by měla pro účely našeho posouzení obsahovat zejména :
  • Podrobný popis Vašeho podnikatelského záměru (rozsah činnosti, poskytovaný sortiment a přibližné množství porcí, počet zaměstnanců, počet míst pro hosty, předpokládaná provozní doba, popis technologie atp.).
  • Situaci širších vztahů (vyznačení bytů jak v objektu provozovny, tak v okolní zástavbě, v odůvodněných případech bude nutné předložit hlukovou studii, případně výpočet neprůzvučnosti stavebních konstrukcí).
  • Způsob napojení objektu na pitnou vodu, likvidace odpadních splaškových vod, přípravy teplé vody, odvětrání, nakládání s odpady.
  • Výkresovou část (musí obsahovat rozměry a popis místností, světlou výšku místností, způsob řešení povrchů podlah a stěn, dispoziční uspořádání včetně rozmístění technologického vybavení, dřezů a umyvadel).
 
Při zahájení, ukončení stravovacích služeb a významné změně výrobního sortimentu
"Oznamovací povinnost" dle §23 odst. 5 zákona č.258/2000 Sb., ve znění pozdějších předpisů.
 
Informace
Upozorňujeme, že KHS JMK není oprávněna zasáhnout do občanskoprávního vztahu mezi prodávajícím a kupujícím. To znamená, že náš úřad nemůže pomoci spotřebiteli při navrácení peněz. Spotřebitel se musí obrátit přímo na prodejce a pokud se s ním nedohodne, může se obrátit na soud.
 

IČO : 71009191
datová schránka : jaaai36
e-mail: podatelna@khsbrno.cz
KHS JmK se sídlem v Brně
Jeřábkova 4
602 00 Brno
(c) www.khsbrno.cz